Witamina B

Mianem witaminy B określane są wszystkie witaminy z grupy B, ponieważ odznaczają się wieloma wspólnymi cechami.

Jakie witaminy należą do grupy B?

Witamina B1, zwana także tiaminą to jedna z witamin z grupy B rozpuszczalnych w
wodzie. Bierze ona udział w wielu ważnych czynnościach organizmu. Między innymi jej
obecność w organizmie odgrywa niemałą rolę w prawidłowym przebiegu pracy serca, a także
współuczestniczy w poprawnym działaniu układu nerwowego, a także pokarmowego.

Witamina B2, zwana także ryboflawiną. Bierze ona udział w wielu istotnych procesach
zachodzących w organizmie. Jej najważniejszym zadaniem jest udział w procesach redukcji
i utleniania. Ponad to, pełni ważną rolę w przemianach aminokwasów i lipidów, a także ma
wpływ na poprawność wzroku.

Witamina B3, zwana też niacyną, Jest to witamina istotna, ponieważ na swój udział w
prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego, a także nerwowego. Ma również udział
przy rozkładzie cukrów, kwasów tłuszczowych i białek oraz wpływa na regulację poziomu
cholesterolu we krwi. Jej występowanie wiąże się bezpośrednio z prawidłowym stanem skóry
i włosów, ponad to ułatwia sen i działa uspokajająco.

Witamina B4, zwana także choliną. Cholina bierze udział w metabolizmie cukrów, białek
i tłuszczów, podobnie jak inne witaminy z grupy B. Ponad to, pomaga w leczeniu choroby
Alzheimera, a także wspomaga produkcję hormonów.

Witamina B5, zwana również kwasem pantotenowym. Jak w przypadku innych witamin
ze swej grupy jest ona odpowiedzialna za prawidłowy przebieg procesów metabolicznych
węglowodanów, tłuszczów oraz aminokwasów. Ponad to, ma udział w wywarzaniu w
organizmie cholesterolu i hormonów, pomaga w gojeniu ran, a także nie pozwala na
przedwczesne starzenie się.

Witamina B6 to właściwie grupa spokrewnionych związków, pirydoksalu, pirydoksy,
pirydoksaminy. Witamina B6 nie jest magazynowana w organizmie, a w wypadku zbyt
dużej jej ilości zostaje wydalona wraz z moczem. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B 6
wynosi około 2 mg.

Witamina B7, zwana także biotyną. Dzięki bakteriom znajdującym się w jelicie cienkim
organizm jest w stanie produkować niewielkie jej ilości. Poza tym, warto wspomnieć, że
nadmiar witaminy B7 jest wydalany z organizmu wraz z moczem.

Witamina B9 (foldyna, folacyna),nazywana kwasem foliowym i ta nazwa jest
powszechnie znana i często używana. Witamina ta bierze udział w wytwarzaniu czerwonych
krwinek, a także bierze udział w metabolizmie cukrów, kwasów i leukocytów.

Witamina B9 (foldyna, folacyna),nazywana kwasem foliowym i ta nazwa jest
powszechnie znana i często używana. Witamina ta bierze udział w wytwarzaniu czerwonych
krwinek, a także bierze udział w metabolizmie cukrów, kwasów i leukocytów.

Witamina B12 powszechnie nazywana jest „witaminą czerwoną” lub
też „przeciwanemiczną”. Do właściwego wchłaniania witaminy B 12 niezbędne w organizmie
jest występowanie wapnia. W przeciwnym razie jest ona kiepsko wchłaniana.