Tłuszcze

Czym są tłuszcze?

Tłuszcze, zwane też lipidami są związkami organicznymi, niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, natomiast rozpuszczają się w takich na przykład rozpuszczalnikach jak etery. Organizmy żywe składają się w dużej mierze z lipidów właśnie, w roślinach skarbnicą tłuszczy są miąższ, a także nasiona.

Jaka jest funkcja tłuszczy w organizmie?

Podstawową rolą tłuszczy jest ich funkcja budulcowa w organizmie. Są one bowiem elementem budulcowym błon komórkowych, hormonów , a także wchodzą w skład substancji wewnątrzkomórkowych.

Obok głównego źródła energii dla organizmu, czyli węglowodanów, tłuszcze stanowią niezwykle skoncentrowaną skarbnice energii. Lipidy pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ponieważ one właśnie są energetycznym materiałem zapasowym.

Tłuszcze, wchodząc w skład organizmu zapewniają mu zachowanie stałej temperatury, a także chronią i utrzymują poszczególne narządy we właściwym miejscu. Poza tym, lipidy pozwalają na wykorzystanie witamin A,D,E oraz K, które tylko w tłuszczach zostają rozpuszczone.

Jak dzielimy tłuszcze?

Tłuszcze dzielimy na dwie podstawowe grupy: nasycone i nienasycone.

Tłuszcze nienasycone z kolei, dzielą się na trzy typy: tłuszcze wielonasycone Omega-3, Omega-6, a także jednonasycone. Tłuszcze nienasycone są zdrowsze od nasyconych, dlatego potrzebujemy ich więcej.

Gdzie szukać tłuszczy?

Omega-3, występują w takich produktach, jak: orzechach włoskich, oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, oleju lnianym, oleju sojowym, a także w rybach (makrele, śledzie, łosoś).

Omega-6, występuje w takich produktach jak: ziarna sezamowe, słonecznikowe, oleje roślinne.

Jednonasycone, występują w oliwkach i oliwie z oliwek, orzeszkach ziemnych oraz pistacjowych.

Nasycone, występują w produktach mięsnych, smalcu, maśle, wyrobach cukierniczych.