Aminokwasy

Aminokwasy to materiał budulcowy białek będących podstawowymi składnikami tkanek ludzkiego organizmu. W warunkach naturalnych istnieje aż trzysta rodzajów aminokwasów, natomiast dwadzieścia dwa z nich wchodzą w skład organizmów istot żywych.

Jak dzieli się aminokwasy?

Aminokwasy dzieli się na dwie podstawowe grupy. Pierwszą z nich stanowią aminokwasy egzogenne, to znaczy takie, które zostają dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Druga natomiast to aminokwasy endogenne, będące produkowanymi przez organizm ludzki samodzielnie.

Jaka jest rola poszczególnych aminokwasów?

Selenocysteina, Pyrrolyzina, ich funkcja nie jest dokładnie znana.

L-Metionina, bierze udział w wielu procesach w organizmie, potrzebna jest do syntezy
białek, a także hormonów.

L-Karnityna, odpowiedzialna za spalanie kwasów tłuszczowych oraz za transport i przetwarzanie glukozy.

L-Lizyna, odgrywająca niemałą rolę w budowie struktury skóry, wchodząca w skład hormonów, przeciwciał i enzymów.

L-Treonina, zapobiega utracie wagi i złemu samopoczuciu, a także pogorszeniu odporności.

L-Histydyna, odpowiada za prawidłowy przebieg utleniania komórek, a także układu odporności.

L-Cysteina, odpowiada za syntezę tauryny, a także pomaga w zachowaniu dobrego stanu mięśni, włosów i paznokci.

L-Arginina, ma udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odporności.

L-Izoleucyna, L-Leucyna, L-Walina, odpowiadające za prawidłową pracę i budowę mięśni. Aminokwasy te mają udział w zachowaniu równowagi związanej z masą mięśniową, a odłożonym w organizmie tłuszczem.

L-Tryptofan, będący elementem budulcowym mięśni.

L-Tyrozyna, L-Fenyloalanina, mają niemały dział w syntezie neuroprzekaźników

L-Seryna, ma udział przy trawieniu białek.

L-Prolina, zapobiega problemom ze stawami, a także ogólnej kondycji.

L-Alanina, odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi.

L-Glycina, jest elementem niemal wszystkich białek, jest budulcem kości, skóry, ścięgien i zębów.

L-Asparagina, kwas asparaginowy, mają działanie moczopędne oraz oczyszczają krew.

L- Glutamina, kwas glutaminowy, bierze udział w gospodarce energetycznej organizmu.